Chleb z ziołami

Szukasz pomysłu na oryginalne imprezowe przekąski? Ciekawą propozycją jest chleb z ziołami Thermomix, który samodzielnie przygotujesz w kilku prostych krokach. Często wybierany na śniadanie, tak samo jak aromatyczny chlebek z czosnkiem.

Zapoznaj się z listą składników, których będziesz potrzebować, aby zrealizować przepis na chleb ziołowy Thermomix, w dalszej części wpisu znajdziesz też opis, jak zrobić ten smakołyk oraz ile czasu powinien się piec w piekarniku.

Porcja ciasta na formę keksówkę:

  • 300 g mąki pszennej (np. typ 650)
  • 150 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 2 g cukru
  • 2 g soli
  • 25 g oleju.

Masło ziołowe do posmarowania:

  • 60 g miękkiego masła
  • mała cebula – pokrojona w ćwiartki
  • ząbek czosnku
  • 5 g bazylii
  • 5 g natki pietruszki
  • 2 g soli.

Wykonanie chleb z ziołami:

W naczyniu urządzenia Thermomix umieszczamy składniki na ciasto i mieszamy przez 3 min./ interwał. Po tym czasie przekładamy je do innego naczynia. Teraz do misy urządzenia włożyć cebulę, czosnek oraz zioła i miksować przez 10 sek. / obroty 5. Następnie dołożyć masło, sól i kontynuować 25 sek./ obroty 6, zgarnąć masło ze ścianek przy pomocy kopystki.

Ciasto na chleb ziołowy:

Blat oprószamy mąką, wałkujemy w kształt prostokąta ciasto na chleb ziołowy, po czym smarujemy je przygotowanym masłem ziołowym. Kroimy całość na długie pasy, które następnie zwijamy w harmonijkę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, dość luźno układamy w niej przygotowane harmonijki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 – 10 min, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. W kwestii dotyczącej tego, jak długo piec chleb z ziołami Thermomix, optymalny czas to ok. 25 min. na środkowym poziomie piekarnika.

botwina jak ugotować
Polecana wszystkim Zupa z botwiny

Chleb ziołowy w lidlomix

W analogiczny sposób, także posiadacze urządzenia lidlomix mogą przygotować chleb z ziołami, który świeżo upieczony zachwyci gości swoim aromatem. Według indywidualnych preferencji można modyfikować skład mieszanki ziołowej do posmarowania chleba, dodając np. oregano, tymianek, zioła prowansalskie lub zastępując masło warstwą pesto. Tak przygotowany chleb z ziołami wyśmienicie smakuje w towarzystwie sałatek, serowego fondue, grillowanego mięsa i sosów.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *