Zasmażka do kapuśniaku z kiszonej kapusty
Dania jednogarnkowe sprawdzają się zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na obiad. Robi się je szybko, przez co nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin, aby cała rodzina miała co zjeść. Oszczędność czasu i… użytych naczyń, a więc mniej zmywania już po zakończonym gotowaniu. Jednym z takich dań jest kapuśniak – gęsta, sycąca zupa ze słodkiej lub z kiszonej kapusty. Jednym nieodłącznych elementów dań jednogarnkowych jest zasmażka. Jak zrobić dobrą zasmażkę i co to właściwie jest?
Zasmażka – co to jest?
Zasmażka do zupy z mąką to nic innego jak pewnego rodzaju baza (to w przypadku sosów) lub zagęszczacz (to w przypadku zup). Najczęściej robiona jest z mąki i tłuszczu, ale dobrze sprawdzają się także przepisy na lżejszą i mniej kaloryczną zasmażkę bez smalcu (bo właśnie smalec jest najczęściej używanym tłuszczem przy przygotowywaniu smacznej zasmażki). Jak zrobić zasmażkę? To proste. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Są nimi tłuszcz i mąka.
Przepis na zasmażkę z kiszonej kapusty
Tłuszcz i mąka. Oto dwa składniki, z których w mgnieniu oka wyczarujesz zasmażkę do zupy lub sosu. Jeśli chodzi o tłuszcz, to możesz użyć dowolnego – smalcu, masła, oleju, a nawet margaryny. Jak „ugotować” zasmażkę w kilka minut przy użyciu wymienionych produktów?
Na rozgrzanej patelni rozpuść tłuszcz. Następnie dodaj do niego łyżkę mąki. Tutaj również masz pełen wybór. Możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić ją na mąkę ryżową czy gotową mieszankę mąk bezglutenowych, odpowiednich dla osób chorujących na celiakię. Całość musisz podsmażyć na złoty kolor, a następnie przelać do garnka z zupą/sosem. Proporcja składników użytych do zasmażki powinna wynosić 1:1. Przykładowo jedna łyżka roztopionego masła do jednej łyżki mąki ryżowej. To z kolei będzie odpowiednie do zupy kapuśniaku o pojemności 500 ml. Jednak trudno wyobrazić sobie półlitrową zupę, dlatego proporcje trzeba dostosować do ilości wywaru, który chcesz zagęścić.
Zasmażka do kapuśniaku – jak ją zrobić?
Każda zasmażka wygląda i smakuje podobnie, również zasmażka do zupy kapuśniaku. Podany powyżej przepis jest uniwersalny, sprawdzi się i w zupie, i w sosie. Do kapuśniaku z kiszonej kapusty najbardziej pasuje zasmażka przygotowana na bazie masła. To właśnie masło nadaje słodki posmak oraz aksamitną konsystencję zupy. W tym przypadku sprawdza się znacznie lepiej niż smalec. Ile czasu gotować zasmażkę? A właściwie – jak długo ją smażyć? Wystarczy kilka minut na ogniu, przy ciągłym mieszaniu (najlepiej używając drewnianej szpatułki wspomagającej połączenie składników).
Jak doczyścić piekarnik, aby uniknąć wielogodzinnego, mozolnego poprawiania?
Thermomix a zasmażka do kapuśniaku
Jeśli masz thermomix, możesz szybko zrobić zasmażkę przy jego użyciu. Bez brudzenia patelni. To łatwy i szybki sposób na przygotowanie zasmażki do kapuśniaku. Wystarczy dodać odpowiednią ilość mąki i np. małych kostek masła do urządzenia, ustawić odpowiedni program i wszystko przygotuje się niemal samo. Jak długo gotować zasmażkę? W thermomixie wystarczy dziesięć minut. Choć kwestia tego, jak zrobić zasmażkę, nie jest skomplikowana, wiele osób wybiera thermomix, aby jeszcze bardziej ułatwić sobie to zadanie i przede wszystkim – w celu oszczędności czasu.
Nie rezygnuj z zasmażki
Niektórzy wybierają niezagęszczone potrawy, by nie zwiększać ich kaloryczności. Jednak nie warto rezygnować z zasmażki, która nadaje niesamowitą konsystencję i posmak każdemu daniu jednogarnkowemu. Szczególnie trudno wyobrazić sobie dobry kapuśniak bez dodatku zasmażki. Tym bardziej, że jest naprawdę łatwa do zrobienia i nie wymaga dużych nakładów czasowych. To świetny dodatek do zupy, który nie tylko zagęszcza, ale i pozwala na lepsze wchłanianie niektórych składników odżywczych i witamin zawartych w wywarze. Podsumowując, korzyści z zastosowania zasmażki jest wiele: lepszy smak, lepsza konsystencja, wyższa wartość odżywcza dania.