Jak ugotować kapuśniak

Ile przepisów, tyle pomysłów na kapuśniak. Można go robić zarówno z kiszonej kapusty, jak i z młodej kapusty. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i upodobań kulinarnych. Jedno jest pewna – zupa z dodatkiem kapusty to dobry sposób na przemycenie do codziennej diety wielu ważnych wartości odżywczych. Samo jedzenie zup ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Płynne potrawy, bogate w warzywa i mięso, są bardzo sycące, a przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne. Trudno wyobrazić sobie jesienny lub zimowy obiad bez rozgrzewającego wywaru. Jak ugotować idealny kapuśniak, który zachwyci każde podniebienie?
Jak ugotować kapuśniak? Możesz użyć thermomixa
Dostęp do kapusty kiszonej, wbrew pozorom, jest niezmienny przez cały rok. Oczywiście dużo lepiej jest gotować kapuśniak na kapuście kiszonej w warunkach domowych, ale ta kupiona w dobrym warzywniaku też świetnie się sprawdza. Smak kapuśniaku na żeberkach z dodatkiem właśnie kiszonej kapusty jest nie do podrobienia! To właśnie dla tej potrawy sporo osób podróżuje na Podhale, a przecież można zrobić świetny kapuśniak (lub tzw. kwaśnicę) w domowym zaciszu, np. używając urządzenia thermomix. Inwestycja w thermomix jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że usprawnia przygotowywanie wielu dań, skraca czas spędzony w kuchni i daje gwarancję, że to, co ugotujesz, będzie wszystkim smakowało. Nie musisz się zastanawiać, jak długo gotować kapuśniak w thermomixie – urządzenie samodzielnie określić pożądany czas. Thermomix jest idealnym narzędziem do robienia zup, jak ugotować botwinę w thermonimx, jakie składniki są potrzebne do ugotowania botwiny.
Przepis na kapuśniak – jak zrobić to danie?
W przepisie na kapuśniak zwykle nie może zabraknąć żeberek. Co prawda istnieją wersje przepisów bez mięsa, ale klasyczny, aromatyczny kapuśniak musi mieć wkładkę mięsną.
Jak długo gotować kapuśniak?
Zanim zabierzesz się do gotowania, sprawdź, ile czasu gotować zupę kapuśniak. Lepiej zarezerwować więcej czasu niż ryzykować niedogotowaniem potrawy. Gotowanie kapuśniaku trwa około godzinny i 10 minut.
Do przygotowania kapuśniaku musisz zakupić następujące produkty:
- żeberka wieprzowe,
- kapustę kiszoną,
- ziemniaki,
- marchew,
- cebulę,
- smalec,
- przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól),
- suszone grzyby.
Takie zestawienie składników to gwarancja otrzymania idealnie doprawionej, bogatej smakowo i odżywczo zupy kapuśniak na bazie kapusty kiszonej. Duża zawartość witaminy C korzystnie wpływa na odporność. Zupa ta jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, wapnia oraz magnezu. Dla tych, którzy lubią nietypowe połączenia smakowe, zaleca się dodanie do kapuśniaku odrobiny suszonego kminku.
Jak ugotować kapuśniak z kiszoną kapustą?
Wiemy już, co jest potrzebne do ugotowania kapuśniaku. Ale jak ugotować kapuśniak? To proste! Bez względu na to, czy robisz go na boczku, na wędzonce, czy tradycyjnie na żeberkach, gotowanie warto zacząć od przygotowania warzyw – umycia ich i pokrojenia. Następnie trzeba wstawić do gotowania żeberka z przyprawami, a w międzyczasie na patelni podsmażyć boczek. Gdy na bazie żeberek powstanie aromatyczny wywar, można dodać odsączoną kapustę kiszoną oraz przygotowany boczek wraz z wędzonką. Jak długo gotować takie połączenie? Wszystko zależy od wielkości żeberek. Najczęściej ich gotowanie zajmuje ok. 1 godziny. Wersja kapuśniaku ze słodkiej kapusty jest mniej wymagająca czasowo. Jak zrobić zasmażkę? To proste. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Są nimi tłuszcz i mąka.

Przyprawianie kapuśniaku
Jeśli chodzi o doprawienie całego dania, to można zrobić to na kilka sposobów. Niektórzy poprzestają na tych przyprawach, które dodali w trakcie gotowania, czyli na pieprzu, soli, listkach laurowych oraz ziarnach ziela angielskiego. Inni dodają kminek. Sprawdza się także dodanie tzw. maggi. W niektórych przepisach można spotkać się z propozycją dodania koncentratu pomidorowego. Jest to pomysł godny uwagi – koncentrat nadaje charakterystyczny, wyrazisty smak i zmienia kolor kapuśniaku.
Przepisów na kapuśniak jest wiele. Zupę tę można przygotować na różne sposoby. Ostatecznie każdy powinien przygotować zupę odpowiadającą jego indywidualnym preferencjom.