Jak długo piec pstrąga w piekarniku
Jeśli w lodówce czeka zakupiony pstrąg tęczowy lub łososiowy, a ty zastanawiasz się jak długo piec pstrąga w piekarniku, po przeczytaniu tego tekstu rozwieją się wszelkie wątpliwości. Od temperatury i metody pieczenia, a także od wielkości samej ryby zależy to, ile czasu piec pstrąga w piekarniku, aby był soczysty w środku i delikatny. Podpowiemy także co zrobić, jeśli chcemy, aby pstrąg z piekarnika był chrupiący, z aromatyczną i przyrumienioną skórką. Do pstrąga przeważnie się podaje ziemniaki, mogą to być zapiekane ziemniaki, a jak piec takie ziemniaki, żeby smakowały równie znakomicie jak pstrąg.
Do wyboru mamy kilka metod, możemy w całości piec pstrąga w piekarniku:
- w naczyniu żaroodpornym
- w rękawie
- w folii aluminiowej
- w papierze.
Istotne kwestie to nie tylko temperatura, ale i rozmiar ryby. Od niego zależy jak długo piec pstrąga w piekarniku, im większy okaz tym bardziej czas pieczenia może się wydłużyć.
Ile czasu piec pstrąga w piekarniku?
Średniej wielkości ryba, dostępna w sklepie po wypatroszeniu ma około 200-300 gramów. Ile czasu piec pstrąga w rękawie i na parze? Ryba pieczona w rękawie lub w papierze w temp. 200 st. C wymaga około 25 minut, większe sztuki 35 minut. W naczyniu żaroodpornym piecze się pstrąga w całości ok. 35 minut przy 180 stopniach Celsjusza, pamiętając, aby pod koniec pieczenia odkryć naczynie do zrumienienia skóry.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad, wówczas pstrąg z piekarnika będzie idealnym rozwiązaniem. Ryby słodkowodne, takie jak pstrąg, są bardzo istotnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety, cenione jako bogate źródło:
- kwasów omega – 3 i omega – 6
- witamin grupy B oraz A, D i E
- minerałów: magnezu, żelaza, potasu, wapnia itd.
Pstrąg z piekarnika w folii
Jeśli postanowiliśmy, że na obiad będzie aromatyczny pstrąg z piekarnika w folii, czas pieczenia w temp. 180 st. C ustawiamy na 20 minut, przy czym pod koniec pieczenia możemy rybę odkryć, bez folii skórka się ładnie zarumieni i będzie apetycznie wyglądać. Czy lepiej pstrąg z piekarnika w folii, czy bez folii?
Pamiętajmy, że przyrządzany pstrąg z piekarnika w folii, musi być ułożony na odpowiedniej błyszczącej stronie folii skierowanej do środka, należy ją dodatkowo posmarować odrobiną oleju, aby skórka nie przywarła.
Jak upiec pstrąga w piekarniku – kilka pomocnych trików
Poniżej kilka ciekawych podpowiedzi jak upiec pstrąga w piekarniku, żeby nie był przesuszony, a smakiem i aromatem przypominał tego serwowanego w ulubionej restauracji. Przed przystąpieniem do pieczenia pstrąga należy wyczyścić piekarnik, można to zrobić na rżne sposoby, kilka skutecznych metod znajduję się na naszym blogu: https://rewelacyjny.pl/jak-wyczyscic-piekarnik-czy-tabletka-do-zmywarki-to-dobry-sposob/
Żeby prawidłowo upiec pstrąga w piekarniku należy go wcześniej odpowiednio przygotować i przyprawić.
- po umyciu i osuszeniu ryby, nacieramy ją z obu stron i w środku: solą, pieprzem (warto sięgnąć po pieprz cytrynowy, który sprawdza się do marynowania ryb), tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
- do środka ryby wkładamy odrobinę masła, posiekany koperek, natkę pietruszki, plasterki cytryny lub limonki
- ostrym nożem wykonujemy nacięcia w skórze, w które następnie wcieramy oliwę lub masło, dzięki temu pstrąg z piekarnika będzie chrupiący, z apetycznie wyglądającą skórą.
Żeby sprawdzić, czy pstrąg się już upiekł, wystarczy pociągnąć lekko płetwę grzbietową, powinna gładko wychodzić. Niezależnie od tego, jak przyrządzony został pstrąg z piekarnika świetnie komponuje się podany z sosem koperkowym i warzywami, takimi jak: marchewka, ziemniaki, cebula czy brokuł.