Zupa z botwiny na mięsie

botwina jak ugotować

Oto smak, który każdy pamięta z domu rodzinnego – pyszna zupa z botwinki, posypana świeżym koperkiem! Wiosna bez talerza pełnego różowej zupy to nie wiosna! Jeśli jeszcze nie miałaś okazji przygotować tego dania samodzielnie, to z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszą zupę botwinkową, która zachwyci wszystkich.

Od razu zaznaczmy, że warto sięgać po młode buraczki i włączać je do diety, kiedy tylko to możliwe. Ponieważ korzystnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Są bogate w żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Wzmacniają układ odpornościowy i są lekkostrawne. Zalety botwinki można wymieniać jeszcze długo, ale lepiej skupmy się na tym. Przepis na zupę z botwiny na mięsie stworzony specjalnie dla smakoszy. Jak ugotować botwinkę i ile czasu gotować, by nie była ani rozgotowana, ani zbyt twarda.  

Botwinka z thermomixa – co przygotować? 

Urządzenie thermomix znacznie ułatwia i przyspiesza proces gotowania. Korzystając z właściwego sprzętu, nie będziesz się zastanawiać, jak długo gotować botwinkę, ponieważ thermomix ma zaprogramowany czas przygotowywania wszystkich potraw. Nie ulega jednak wątpliwości, że zarówno gotując tradycyjnie, jak i w thermomixie, trzeba przygotować dobrej jakości składniki, gwarantujące, że ugotowana zupa z botwiny na mięsie będzie pyszna i pożywna. Robiąc zakupy na botwinkę na mięsie kup dobre mięso (może być porcja rosołowa, czyli zestawienie korpusu, udek i skrzydełek). Zwróć uwagę na to, by mięso nie było zbyt tłuste. To nie rosół, botwinka z założenia jest zupą lekką. natomiast jeżeli masz kapustę kiszoną i warzywa, możesz ugotować kapuśniak na mięsie.

Przy gotowaniu botwiny poza mięsem, zaopatrz się również w:

  • dwa pęczki botwiny, 
  • młodą marchewkę, 
  • ziemniaki, 
  • cebulę, 
  • czosnek, 
  • świeży koperek,
  • śmietanę 30%,
  • jajka. 

Niezbędne przyprawy na pewno masz w kuchennych szafkach. Chodzi o cukier, sól i pieprz. 

jak długo gotować

Zupa botwinka na mięsie – przepis krok po kroku 

Zastanawiasz się, jak zrobić dobrą botwinkę? Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne. Dowiedziałeś się już, jakie składniki będą Ci niezbędne do ugotowania zupy z botwiny na mięsie. Natomiast teraz przedstawimy krok po kroku, jak ugotować botwinkę. 

W pierwszej kolejności przygotuj warzywa: umyj i pokrój botwinkę, marchew i ziemniaki. Zacznij od ugotowania wywaru z mięsa. Po kilkunastu minutach dodaj ziemniaki, korzeń botwinki i marchew. Gdy wszystko się zagotuje, dołącz do zupy pokrojone liście botwiny oraz przyprawy. Dobrym sposobem na zachowanie pięknego koloru zupy jest dodanie niewielkiej ilości soku z cytryny. Botwinkę podaje się z gotowanym na twardo jajkiem oraz posiekanym, świeżym koperkiem. Botwinka z ziemniakami to prawdziwy must-have wiosennego jadłospisu dla całej rodziny. Jeśli raz wypróbujesz ten przepis, na pewno będzie częściej gościła w Twojej kuchni.

Ile czasu gotować botwinkę? 

Zastanawiasz się, ile czasu gotować botwinkę? O tym, jak długo gotować daną zupę decyduje to, czy danie jest przygotowywane na mięsie, czy gotowym bulionie. Całość jednak nie powinna zająć dłużej niż 1 godzinę i 30 minut (wliczając w ten czas przygotowanie włoszczyzny). Warto w tym miejscu jeszcze raz wspomnieć o thermomixie. Jest to urządzenie, które pozwala zapomnieć o pytaniu, długo gotować botwinkę, czy cokolwiek innego. Sprzęt ma zaprogramowany czas gotowania.

botwina na zupę

Jak ugotować botwinkę? Co warto wiedzieć

Botwina ma wiele zalet, dlatego warto wiedzieć, jak ugotować botwiny. Zupę z młodych buraczków na pewno docenią osoby, które liczą kalorie. Takie danie, przygotowane na chudym mięsie, jest niskokaloryczne, a przy tym dostarcza wielu składników odżywczych. Dietetycy wskazują na dobroczynne działanie botwiny na pracę wątroby, a także na poprawę działania układu pokarmowego. Botwinę poleca się również osobom zmagającym się ze zbyt wysokim cholesterolem. Ta wiosenna zupa powinna koniecznie pojawić się w menu dzieci oraz osób starszych. Dzięki zawartości witaminy A botwina korzystnie wpływa na kondycję oczu, przy okazji zapobiegając powstawaniu wielu chorób. Poza zupą botwinową polecamy zrobienie chłodniku lub sezonowej sałatki z dodatkiem różowych korzeni i liści botwinki. 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *