Aromatyczny chlebek czosnkowy z Thermomixa

Spontaniczny grill czy późna kolacja to nie powód, aby zrezygnować ze świeżego pieczywa. Szczęśliwi posiadacze urządzenia Thermomix, mogą samodzielnie upiec chlebek czosnkowy, przy użyciu kilku prostych składników. Taki aromatyczny chlebek czosnkowy rwany Thermomix, ma nietypowy kształt, którym zyskuje na oryginalności, poznaj trik, jak zrobić takie cudo. Poniżej znajdziesz przepis na ten puszysty wypiek gęsto przeplatany masłem czosnkowym.

Składniki na ciasto:

  • mąka 600 g (typ np. 550)
  • ciepła woda 300 ml
  • świeże drożdże 50 g
  • cukier 5 g
  • sól
  • olej rzepakowy 50 ml.

Do przygotowania masła na chlebek czosnkowy potrzebne będą:

  • miękkie masło 100g
  • czosnek 5 g
  • cebula 50 g
  • sól 5 g
  • po 1 łyżce ulubionych przypraw: tymianek, oregano, bazylia, koperek, natka pietruszki.

Żeby dostatecznie ujednolicić masło czosnkowe, musisz wiedzieć, ile czasu i jakie obroty ustawić na urządzeniu. Początkowo rozdrabniaj w Thermomixie czosnek, cebulę i przyprawy przez 8 sek. na obrotach 5. Przy pomocy kopystki zgarnij rozdrobnione składniki na dno naczynia. Następnie dodaj masło i sól, i kontynuuj przez 15 sek. na obrotach 6. Przełóż do pojemnika.

Przepis na chleb czosnkowy:

Pierwszym etapem przygotowania ciasta na chlebek czosnkowy Thermomix jest umieszczenie w naczyniu wszystkich składników i wyrabianie przez 2 minuty /interwał. W kolejnym kroku, ciasto na chlebek czosnkowy rwany należy cienko rozwałkować, najlepiej w kształt prostokąta. Następnie posmarować masłem czosnkowym, po czym pokroić na równe pasy o szerokości ok. 5 cm. Każdy z pasów zwija się w harmonijkę, układa kolejno jeden przy drugim w naczyniu żaroodpornym lub keksówce. Tak przygotowany chlebek czosnkowy Thermomix odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Istotna kwestia dotyczy tego, w jakiej temperaturze oraz jak długo piecze się taki chlebek. Optymalna temperatura oscyluje między 200 – 220 st. C a czas pieczenia to około 25 – 30 minut. Po upieczeniu z łatwością odrywa się niewielkie kawałki, możemy podawać go w duecie z sosami, daniami z grilla, sałatkami lub jako samodzielna przekąska.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *