Jak zrobić dżem truskawkowy

Mając do dyspozycji większą ilość dojrzałych truskawek, warto przygotować dżem truskawkowy Thermomix, który zimą będziemy mogli wykorzystać do deserów czy na kanapki. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić ten smakołyk czytaj do końca.
Składniki na dżem Thermomix, łatwy w przygotowaniu:
- 1 kg czystych owoców truskawki bez szypułek (większe przekroić na pół)
- 330 g cukru żelującego 3:1
- 10 ml soku z cytryny.
Jak zrobić dżem truskawkowy:
Wiele osób zastanawia się, jak długo rozdrabniać truskawki w naczyniu Thermomix, optymalny czas to ok. 5 sek./ obroty 5. Po dodaniu pozostałych składników mieszamy 5 sek. /obroty 3. Następnie gotujemy dżem truskawkowy Thermomix przez 10 min. /100 st. C/ obroty 2. Gorący wkładamy do czystych słoiczków i zakręcamy.

Dżem truskawkowy lidlomix
Chcąc w szczycie sezonu przygotować pyszny dżem truskawkowy, lidlomix okazuje się nieoceniony. Przy użyciu cukru żelującego, który w swoim składzie zawiera pektyny, uzyskasz gęstą konsystencję dżemu i piękny kolor.
Poniżej znajdziesz przepis na 10 słoiczków po 200 ml dżemu:
- 1,5 kg truskawek
- 750 g cukru żelującego 2:1
- sok z ½ cytryny.
- Opłukane i oczyszczone truskawki kroimy na pół, wkładamy do naczynia miksującego i z zatkniętą miarką rozdrabniamy przez 10 sek. na obrotach 4.
- Dodać pozostałe składniki na dżem truskawkowy i przy włożonej miarce mieszać 10 sek./ obroty 4.
- Następnie ustawić na urządzeniu lidlomix temperaturę 100 st. C i przy prędkości 2 gotować dżem truskawkowy z zatkniętą miarką. Na pytanie, ile czasu powinien trwać ten etap odpowiadamy, że 20 minut.
- Gorący dżem truskawkowy wlewać do wysterylizowanych słoiczków i szczelnie zakręcać.
Przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu dżem truskawkowy przygotowany w lidlomix nadaje się do spożycia przez 6 miesięcy.
Dżem truskawkowy z pektyną
Poznaj sprawdzony przepis na doskonały dżem truskawkowy z pektyną, która wykazuje właściwości zagęszczające i żelujące. Dżem truskawkowy można zajadać tak samo z chlebkiem z ziołami, takie urozmaicenie warto spróbować.
Potrzebne składniki i przepis:
- 500 g wypłukanych truskawek bez szypułek
- 6 g pektyny cytrusowo – jabłkowej
- opcjonalnie 50 g cukru – jeśli chcesz przygotować dżem truskawkowy bez cukru pomiń ten składnik.
- W naczyniu urządzenia thermomix miksujemy truskawki 7 sek./ obroty 7, przy pomocy kopystki zgarniamy zawartość na dno.
- Po dodaniu pektyny (ewentualnie także cukru) gotujemy dżem truskawkowy 15 min./ 100 st. C na obrotach 2. Nałożenie koszyczka umożliwia wydobywanie się pary oraz zapobiega rozchlapywaniu dżemu.
- Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką.