Kiełbasa swojska przepis

kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska to niepodważalny symbol polskiej tradycji kulinarnej. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Przygotowanie kiełbasy swojskiej w domu nie jest trudne, a kiełbasa swojska przepis na 10 kg, zapewni nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale również rewelacyjną przekąskę. Jak zrobić rewelacyjną kiełbasę swojską? Jakie składniki zastosować, aby swojska kiełbasa proporcje były idealne?

Kiełbasa swojska przepis na 10 kg

Aby przygotować potrawę, jaką jest kiełbasa swojska przepis na 10 kg, będziesz potrzebował:

  • 8 kilogramów wieprzowiny (szynka, łopatka, boczek),
  • 2 kilogramy wieprzowej wątróbki,
  • 500 gramów słoniny,
  • 150 gramów soli, (ile soli do kiełbasy)
  • 50 gramów cukru,
  • 15 gramów pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 szklanki wody,
  • skórki do nabijania kiełbasy

Jak zrobić kiełbasę swojską?

Receptura ta pozwoli w pełni na wydobycie niesamowitego smaku, a swojska kiełbasa proporcje będą doskonałe. Jak zrobić kiełbasę swojską? Wszystkie produkty mięsne powinny być dobrze umyte i osuszone. Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki, tak aby było łatwiej je mielić. Następnie, mięso powinno być zmielone przez maszynkę do mielenia mięsa z dodatkiem przystawki do kiełbas. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mięsa, wątróbki i słoniny. W osobnym naczyniu należy zmieszać sól, cukier i pieprz. Następnie, należy dodać te składniki do mięsa i dokładnie wymieszać. Czosnek trzeba obrać i przecisnąć przez praskę.

Następnie, dołożyć go do mięsa i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na koniec, wlać 2 szklanki zimnej wody i ponownie, dokładnie wymieszać. Teraz należy napełnić skórki kiełbasy przy użyciu maszynki do nabijania. Najlepiej wybrać skórki do nabijania o średnicy 22-24 mm. Znakomicie przyrządzoną kiełbasę należy pozostawić na kilka godzin, aby aromatyczne przyprawy dobrze się przegryzły.

Kiełbasa swojska przepis na 5 kg

Kiełbasa swojska przepis na 5 kg oraz kiełbasa swojska przepis na 3 kg wykonuje się analogicznie jak recepturę na kiełbasę swoją na 10 kg– zmianie ulegają jedynie proporcje mięsa.

Zatem dla kiełbasy swojskiej 5 kg przygotuj:

  • 3,3 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka),
  • 1,7 kg mięsa wołowego (łopatka, polędwica)

Natomiast kiełbasa swojska przepis na 3 kg wymaga:

  • 2,4 kg wieprzowiny (szynka, łopatka, boczek),
  • 600 g wieprzowej wątróbki

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *